قهوه
قَهوه، گونه ای نوشیدنی رایج است که از دانه های بوداده و آسیاب شدهٔ گیاه قهوه به دست می آید.
قهوه کمی اسیدی است و به علت داشتن کافئین بالا، یک ماده محرک است. این نوشیدنی، محبوب ترین نوشیدنی گرم در جهان است.
گیاه قهوه بومی یمن و آفریقا است اما بسیار بیش از این مناطق، در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری قاره آمریکا و جنوب شرقی آسیا همچنین به نسبت کمتر در برخی از نواحی جنوب آسیا مانند هند کشت می شود، هنگام رسیدن میوهٔ گیاه قهوه، دانه های قهوه را برداشت و فرآوری می کنند. دانه های قهوهٔ خشک شده به درجات مختلف برشته می شوند، بسته به عطر و طعم موردنظر، درجه بندی های پخت گوناگونی برای این محصول درنظر گرفته شده است.
قهوه عربی شدهٔ واژهٔ کفا یا کافا است که در اصل نام منطقه و شهری در جنوب غربی اتیوپی است که گیاه قهوه در نخست در آنجا یافت شده است، فرهنگ نویسان عرب می گویند واژهٔ قهوه در اصل نام گونه ای شراب بوده است که سپس نام این نوشیدنی شده و همچنین می گویند ریشهٔ این واژه، فعلِ «قها» ( تلفظ: qahā ) به معنی بی اشتها بودن است؛ زیرا در گذشته تصور بر این بود که این مایع باعث بی اشتهایی می شود.
این واژه هم چنین از راه زبان ترکی به زبان های اروپایی راه یافته است.
چندین دلیل دیگر برای نامگذاری قهوه آورده شده که یکی از مشهورترین های آن این است که این واژه از یک زبان اتیوپیایی یا یک زبان آفریقایی دیگر گرفته شده باشد و در اصل نام منطقه ای به نام کفا در جنوب غربی اتیوپی بوده است. گمان می رود که گیاه قهوه نخست آن جا یافت شده، در ضمن مردم آن منطقه به این گیاه بون می گویند.
ابوعلی سینا، حدود هزار سال پیش در کتاب خود شرح جامعی در مورد قهوه آورده که البته ایرانیان در آن عصر بر آن نام بونو نهاده بودند و بوعلی نیز همین واژه را به کار بسته است. این واژه ای است که هنوز در اتیوپی آن را به کار می برند. بوعلی سینا قهوه را به منظور تحریک بیماران افسرده، به کارگرفته بوده است.
دین اسلام، نوشیدنی های الکلی را حرام به شمار می آورد و نوشیدنی قهوه به عنوان جایگزینی برای نوشیدنی های الکلی استفاده می شد. این نوشیدنی از قرن ۱۳ میلادی بسیار محبوب و مقبول شد و تا آغاز قرن ۱۵ میلادی در مصر، شام و عثمانی بسیار مصرف می گردید و در همهٔ این شهرها قهوه خانه هایی برپا شد، مقامات مذهبی در مکه، قاهره و استانبول تلاش کردند تا مصرف آن را ممنوع کنند، شیخ ها بر سر شباهت اثرات قهوه و الکل بحث می کردند و برخی به این اشاره می کردند که دست به دست کردن قوری قهوه، بی شباهت به دست به دست کردن پیاله شراب، نوشیدنی ممنوعه در اسلام نیست، اما در پایان با نوشیدن قهوه موافقت کردند.
در ادامه در مورد انواع قهوه و رست کردن آن توضیح خواهیم داد.
مقاله های ویترین قهوه رو در همین سایت و در صفحه اینستاگرام ما دنبال کنید.